Sistemul imunitar, linia de aparare a organismului uman

Sistemul imunitar, linia de aparare a organismului uman

Sistemul imunitar este diferit de alte sisteme din organism prin aceea că nu reprezinta o structură fizică, ci un ansamblu de interacţiuni complexe care implică diferite organe, structuri şi substanţe, printre care globulele albe, măduva spinării, vasele limfatice, noduli limfatici, splina, celulele specializate din anumite ţesuturi ale organismului şi substanţe specializate numite anticorpi, care sunt prezente în sânge. In mod ideal, toate aceste componente conlucrează pentru a proteja organismul împotriva infecţiilor, dar si a altor boli.

Sistemul imunitar este cheia luptei împotriva oricărei probleme a organismului, începând cu micile zgârieturi şi pînă la virusurile mutante care abundă în zilele noastre. Chiar şi procesul de îmbătrânire poate fi asociat mai degrabă cu diminuarea funcţionarii sistemului imunitar decât cu trecerea timpului. Dereglari la nivelul sistemului imunitar deriva din diminuarea functionarii acestuia, boli autoimmune precum si reactii alergice.

Alergia este o reacţie anormală, disproporţionată, exagerată şi excesivă a sistemului imunitar al unui organism, faţă de antigene exogene (care sunt bine tolerate de subiecţii normali) ce produc lezarea tesuturilor sanatoase.

Clasificarea alergiilor

 • Tip I reactia anafilactică: pot fi universali, dar si variatii geografice, precum: alimente, medicamente, albine, viespi, etc.
 • Tip II reactia citotoxică sau mediată de anticorpi: anemii hemolitice autoimune, anemii determinate de medicamente, accidente transfuzitionale.
 • Tip III reactia mediată de complexe immune: microbieni si virali, antigeni intrinseci (ADN) precum si factori tumorali.
 • Tip IV reactia mediată celular: infectii bacteriene cronice intracelulare, infectii fungice si infectii virale.

Factori de risc: includ factori legati de varsta, bolile concomitente precum astmul sau alte boli respiratorii cronice, bolile cardiovasculare, mastocitoza sau bolile atopice severe, cum ar fi rinita alergica severa/astmul. Unele medicamente pot creste si ele riscul de reactie severa, cum sunt beta-blocantele sau unele antihipertensive – inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei II.

Tratarea alergiilor

Pentru tratarea diferitelor alergii se pot aplica mai multe metode si anume:

 1. Evitarea factorului alergent;
 2. Indepartarea factorului alergent;
 3. Desensibilizarea sau degranularea permanenta a mastocitelor consta in administrarea controlata a unor doze de alergen standardizat, cu scopul cresterii tolerantei la acel alergen. Ea reprezinta singura terapie care intervine in mecanismul de producere a bolii, spre deosebire de terapia farmacologica, ce blocheaza sau diminueaza manifestarile clinice ale bolilor alergice.

Tratamente naturale impotriva alergiilor

Natura dispune de o paleta larga de produse de cea mai buna calitate cu efecte demonstrate de-a lungul timpului. Prin reintoarcerea la natura s-a putut evidentia comuniunea omului cu natura la care este interconectat.

 1. Aronia Suc Natural si Aronia Ceai prin substantele din compozitia fructelor de aronia melanocarpa care au efect antihistaminic reducand reactiile alergice si ajutand sistemul imunitar, in special datorita continutului de vitamina P care are efect de fixare in organism a vitaminei C, cu efecte binecunoscute in cresterea imunitatii naturale a organismului.
 2. Amrita 3x Biotics este un complex multifunctional cunoscut sub numele de “hrana zeilor”, obtinut in urma unei fermentatii aeroba cat si anaeroba a polenului in cultura de Kombucha. Prin aceste fermentatii se imita procesul natural prin care se obtine pastura (bee bread). Acest proces are ca scop eliberarea nutrientilor din polen, prin indepartarea stratului indestructibil de exina si intina. Kombucha are rol de intarire a sistemului imunitar ce actioneaza la nivelul florei intestinale prin intermediul prebioticelor, probioticelor si postbioticelor ce mentin la un nivel inalt sanatatea intregului organism, acesta putand fi folosit in procesul de desensibilizare.
 3. Noni juice si Noni ajuta la producerea asa numitelor celule T in sistemul imunitar. Aceste celule joaca un rol important in lupta impotriva bolilor. Intareste sistemul imunitar, intelegand aici si celule macrofage si limfocitele, care sunt elemente de baza in mecanismul de protectie a corpului uman. Principalii compusi izolati din Noni sunt:
 • morindon, morindin, terpenoizi, L-asperulosina, seleniu, acubina, alazarina si antrachinone cu rol antibacterian;
 • acid capronic si caprilic cu rol in digestie;
 • serotonina, scopoletina cu rol in refacerea tonusului psihic, controlul apetitului sexual; – damnacantalul ce prin inhiba multiplicarea celulelor pretumorale si prin stimularea formarii celulelor „T” ale sistemului imunitar;
 • alcaloizi (xerotonina) care este prezenta in toate celulele sanatoase ale plantelor, animalelor si microorganismelor; aceasta actioneaza la nivel molecular asupra proteinelor specifice din celule.

      4. Lactobacili & Fibrulina prin Lactobacili, Kombucha si Fibrulina contribuie la refacerea florei intestinale si la cresterea imunitatii, stimulează mecanismele de aparare si contine antioxidanti naturali ce reduc efectul negativ al radicalilor liberi.

Desi fiecare om are o imunitate naturala ce poate face fata la actiunea diferitilor daunatori, aceasta cu timpul poate fi afectata ducand la un dezechilibru al intregului organism. O diminuare a capacitatii de aparare poate fi indusa de nasterea prin cezariana, alaptarea artificiala precum si administrarea de medicamente (indeosebi antibiotice, citostatice) ce modifica echilibrul florei intestinale, cel mai important factor al mentinerii imunitatii.

Lasă un răspuns

×