“Pacate” alimentare, o privire asupra alimentatiei contemporane

“Pacate” alimentare, o privire asupra alimentatiei contemporane

Incalcarea legilor de baza ale universului care ne guverneaza vietile inseama sa ne scurtam durata si sa ne reducem calitatea vietii. Putini oameni din societatea moderna de astazi pot trai respectand regulile nutritionale, de alimentatie chiar daca isi doresc acest lucru.

Alimentele naturale, pure si integrale nu sunt facil de obtinut iar stilul de viata contemporan nu ne permite o existenta simpla, care sa ne ofere o stare de bine la nivel mental si fizic. Putem totusi sa incercam in mod responsabil sa ne imbunatatim calitatea vietii prin imbunatarirea alimentatiei.

Alimentatia si detoxifierea interactioneaza in mod constant si sunt complementare in functionarea normala a organismului. Nutritia este stiinta prin care oferim organismului nostru acele elemente esentiale pentru regenerarea si intretinerea structurilor celulare precum si asigurarea functionalitatii. In patologie se spune ca “boala este o functie care merge gresit”.

Este de notorietate faptul ca majoritatea alimentelor prezente pe piata in ziua de astazi sunt alimente create pentru profit financiar imediat. De asemenea cei mai multi dintre producatorii de alimente nu stiu sau nu sunt interesati de conceptele alimentatiei sanatoase. Activitatea acestora urmareste doar un singur indicator profitul si cu toate acestea continua sa ne ofere ceea ce este pana la urma hrana noastra zilnica.

Privind la majoritatea famillilor si imi dau seama ca lucrurile ar trebui sa se schimbe. Parintii din ziua de azi maresc veniturile medicilor si ale marilor corporatii. Copii lor reprezinta viitorul financiar al medicilor si al acelorasi corporatii. E oare chiar atat de greu sa invatam care sunt alimentele corespunzatoare cu care sa ne hranim copiii?

Nu putem trai cu alimente modificate sau lipsite de valoare nutritionala. Fiecare aliment ne va provoca intr-un final o deficienta. Unei mari parti din alimentele procesate pe care le consumam ii lipsesc nutrientii esentiali care ar putea fi prezenti in acestea inainte de procesare, dar care au fost distrusi, fie prin mijloace mecanice, fie prin caldura asociata cu numeroasele metode de procesare.

Trebuie sa ne modificam preferintele si tipul de gandire daca dorim sa avem o viata productiva si sanatoasa. Putem evita pacatele alimentare daca citim etichetele inainte de achizitionarea alimentelor comerciale.

Bineinteles, este uneori dificil sau chiar imposibil sa obtinem ceea ce este mai bun, dar trebuie sa depunem toate eforturile pentru a realiza acest lucru…. Oferiti-va putin timp pentru a descoperi cine sunteti si incotro va indreptati. Mergeti inainte cu “un nou stil de viata”- astfel veti putea incepe o zi noua, cu un spirit reimprospatat.

Suplimentele alimentare sunt recomandate persoanelor preocupate de un stil de viata sanatos, care vor sa preintampine anumite probleme de sanatate, celor care au o conditie speciala (femei insarcinate sau la menopauza, persoane varstnice si celor care urmeaza diete restrictive sau fac sport intens), precum si in tratamentul complementar al diverselor patologii (hepatite, boli oncologice, boli autoimune etc.). Acestea sunt recomandate si copiilor, atat pentru sustinerea dezvoltarii, cat si pentru corectarea anumitor carente.

De ce trebuie sa apelam uneori la suplimentele naturale?

Cred ca explicatia Profesorului Ovidiu Bojor, doctor farmacist si membru al Academiei de Stiinte Medicale este cea mai logica si ne va determina sa ne gandim de doua ori mai mult la sanatatea noastra:

  • respiram aer poluat;
  • mancam nesanatos si dezechilibrat;
  • capacitatea organismului de aparare impotriva factorilor de mediu este extrem de scazuta;
  • am poluat chimic solul si l-am secatuit de substantele hranitoare.

Din aceste motive avem nevoie uneori sa introducem in alimentatie suplimente naturale, insa nu orice supliment natural respecta regulile de buna practica in productia de medicamente (GMP = good manufacturing practice) si trebuie ales cu maxima atentie de la producatorii de incredere care detin studii clinice pentru produsul respectiv. Preventia este pe locul 1 in preocuparile specialistilor in alimentatie din intreaga lume, luand in considerare faptul ca ea costa de 10 ori mai putin decat tratamentul pentru o anumita afectiune.

Exista o vorba in batrani:” Sanatatea nu reprezinta totul in viata,dar fara sanatate, totul nu valoreaza nimic’’.

Lasă un răspuns

×