Dictionarul plantelor medicinale: Afinul

Dictionarul plantelor medicinale: Afinul

 

Astazi vom inaugura o noua rubrica de blog si anume: Dictionarul plantelor medicinale.

Plantele medicinale fac parte din sirul nesfarsit al minunilor naturii. Reîntoarcerea oamenilor spre tratamentele medicinale, spre practicile și terapiile naturiste nu e, nicidecum, răsfăţ, modă, moft sau tradiţionalism cu orice preţ, ci o necesitate care poate conduce la starea de sănătate, în pace și în armonie cu natura.

Afinul

Afinul (Vaccinium myrtillus) este un arbust scund, înălţimea sa fiind de circa 50 cm, bogat ramificat, cu ramurile de culoare verde si fructele albastru indigo. Face parte din familia ericaceelor. Frunzele sunt oval-alungite, iar florile au culoarea roz-palid, dezvoltându-se în mai-iunie. Fructele pot fi de culoare neagră, sau ceva mai deschis – spre grena, cu o nuanţă de albăstrui-metalizat. Afinul crește in zonele de deal si munte, de la circa 800 de metri în sus, până spre zona alpina.

Pentru uz medicinal se culeg atat frunzele cat și fructele. Din frunze se poate face infuzie, iar din fructe se prepară decoct sau se macerează. Mai nou, valoare medicinală au și rădăcinile de afin, din care se prepară un decoct. Alt preparat obţinut din afin este tinctura.

Substanţe active importante care se găsesc în fructele, dar mai ales în frunzele de afin: tanin, mirtilină, neomirtilină. Datorită mirtilinei și neomirtilinei, afinul poate fi considerat o sursă excepţională de insulina – insulina vegetală. Taninul se găsește nu numai în frunze, ci și în fructe. Fructele conţin pectine, zaharuri, provitamina A, acizi, vitamina C.

Pentru tratamente se utilizează mai ales frunzele, dar nu sunt de neglijat nici fructele.

Acrișoare, afinele sunt plăcute la gust, și pot fi consumate ca orice fruct. Frunzele de afin se remarcă printr-o importantă acţiune bacteriostatică și sunt considerate a fi principalul agent terapeutic din structura acestei plante. Atât frunzele, cât și fructele de afin au acţiune astringentă și contribuie la reducerea zahărului din sânge (diabet). De altfel, afinul este cunoscut ca un însoţitor benefic în tratamentele privind diabetul. Afinul este, totodată, și un activ agent antidiareic, diuretic, dezinfectant intern, antihemoragic. Specialiștii afirmă că tratamentul cu ceaiuri de afin contribuie la creșterea acuităţii vizuale, mai ales pe timp de noapte.

Preparatele din această plantă au efecte pozitive și în enterocolite, gută, afecţiuni reumatice, tulburări ale circulaţiei sângelui, coronarită, sechele de infarct, faringite, stomatite, reducerea nivelului grăsimilor, reducerea radicalilor liberi, combaterea aspectelor negative ce ţin de metabolism, promovarea unor niveluri mai bune ale insulinei, sprijin pentru sănătatea oculară, prevenirea diferitelor boli şi a cancerului deoarece afinele conţin anumiţi compuşi extrem de prielnici pentru organism: acidul elagic, împreună cu antocianina şi alţi antioxidanţi care au rol in prevenirea cancerului.

Afinele sunt bogate în vitamina C care menţine un sistem imunitar echilibrat şi sănătos. De asemenea, afinele conţin vitamina A, fier, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, zinc, fosfor şi seleniu. 1 ceaşcă de afine vă pune la dispoziţie 4 grame de fibre atât de benefice, ceea ce înseamnă în primul rând un sistem digestiv sănătos. Manganul participă la convertirea carbohidraţilor, proteinelor şi grăsimilor în energie.

Afinele conţin antioxidanţi şi fibre ce favorizează capacitatea organismului nostru de a dizolva colesterolul rău. Şi pentru că afinele acţionează împotriva problemelor metabolice, implicit ajută la prevenirea bolilor cardiace.

Afinele conţin flavonoide (compuşi ce conţin la rândul lor antioxidanţi şi substanţe biochimice) ce ajută la îmbunătăţirea memoriei şi a funcţiilor cognitive, cum ar fi: capacitatea de a lua decizii, motivarea, înţelegerea generală şi funcţia de retenţie. În plus, consumul regulat de flavonoide reprezintă un real sprijin pentru încetinirea procesului de îmbătrânire. Flavonoidele din afine oferă organismului protecţia necesară împotriva tulburărilor neurologice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

Produsul principal pentru tratament este ceaiul, ceaiul de frunze, folosit – la nevoie – și în combinaţie cu alte plante medicinale. S-au observat efecte pozitive și în utilizarea afinului sub formă de unguent, în micoze.

Fructele pot fi consumate ca atare sau adăugate în cereale, în îngheţată, tarte sau pot fi folosite la prepararea de sucuri din fructe, iar pentru a beneficia la maxim de efectele benefice este recomandata consumarea acestora in stare cat mai neprelucrata, naturala.

Lasă un răspuns

×